Бл. Едмунд – засновник Згромадження

Бл. Едмунд –

засновник Згромадження Сестер ПДМ НЗ

             Найважливішим ділом бл. Едмунда є Згромадження Сестер Служебниць, початок якого датується від заснування, 3 травня 1850 року сільського дитсадка в Поджечу коло Гостиня.

            В листі до архієпископа Гнєзно-Познанського Леона Пшилуського написав: вже кілька років турбувала мене думка про влаштування сільських дитсадків під наглядом сільських дівчат. Маючи на увазі: по-перше – користь малих дітей, яким загрожує передчасне зіпсуття через занедбання чи несвідомість батьків, по-друге – освячення сільських жінок,  а через це вплив на піднесення та моралізування сільського люду. Це  власне виховательки, котрих духовною та інтелектуальною формацією зайнявся особисто, стали євангелічним зерном, з якого виросло Згромадження Сестер Служебниць Діви Марії Непорочного Зачаття. Відтоді Е. Бояновський все своє серце, здібності і збереження присвятив справам саме цієї справи.

         Нову установу навчав відносно глибоко продуманих ідей. У вихованні дітей поставив особливий натиск на моральну сторону, релігійну та патріотичну, прагнучи якнайкраще використати багаті традиції польського села і його духовне багатство. Виховательки дитсадка вважав за особи здібні не лише до виконання опіки над дітьми, але і до виконання ролі помічниці священиків для польського люду. Як людина глибокої віри і молитви, маючи ґрунтовну інтелектуальну освіту, став їх вихователем та духовним керівником, котрий допомагав їм реалізувати прагнення служити Богу і людині в монашому житті. Засновував наступні дитсадки, а 26 серпня 1856 року в селі Яшкув утворив новіціат для кандидаток до нового згромадження. Духовне керівництво спільноти довірив отцям єзуїтам зі Шрему. Особливу допомогу в цій справі надав о. Теофіл Бачинський. В 1855 році Е. Бояновський зробив нарис основних пунктів Статуту, який переслав до отців Ісуса Воскреслого в Римі.

         Невдовзі його настирливий намір заснувати згромадження почав викликати багато конкуренції. Навіть, для доброзичливо налаштованих до нього людей духовних, перешкодою видавався факт, що він людина світська. Спочатку ця справа не прогнозувала довгого майбутнього, але, попри це, зголошувалися нові кандидатки і напливали пропозиції заснування нових дитсадків. 18 липня 1858 року архієпископ Леон Пшилуський офіційно прийняв Згромадження під опіку Церкви, а папа Пій ІХ в 1859 уділив благословення для Засновника і нової законної спільноти. 27 ХІІ 1866 року архієпископ Мечислав Лєдуховский видав похвальний Декрет та затвердив Конституцію Згромадження. 23 Х 1867 року сестри вперше «урочисто і вголос» склали, визнані Церквою, як прилюдні законні обітниці. Офіційні вибори вищого уряду нової спільноти відбулися 12 ХІ 1868 року в Яшкові.

         Коли Згромадження розвивалося та ставало самостійним, в душі Едмунда відізвалося сильне прагнення священства. В 1868 році залишив родинний Грабоног, який саме був проданий через фінансові труднощі брата, і виїхав у Познань. Отримавши дозвіл архієпископа М. Х. Ледуховського, 30 ІІІ 1869 року вступив до Архієпископської Духовної Семінарії в Гнєзно, де 7 Х 1870 року отримав сутану. На жаль, у зв’язку з погіршенням стану здоров’я вже в травні 1870 року вимушений був залишити мури семінарії. Останні місяці життя провів у свого приятеля о. Станіслава Гебуровського, настоятеля в Гурце Духовній. До кінця цікавився справами Служебничок, зустрічався з ними і провадив кореспонденцію, спілкувався з фундаторами нових домів. 7 VIII 1871 року у віці 57 років помер.

         Згромадження, засноване Бояновським ще за його життя, розвивалося в Великопольщі, Галичині, Салезії та Польському Царстві, однак діяльність сестер невдовзі зустрілась з рішучою суперечкою зі сторони загарбників. Ціною дальшого існування вцілілих від закриття домів був поділ згромадження. В наступних роках поступово виділилися чотири автономні гілки Сестер Служебниць: великопольські (головний дім в Плашеві), старовєйські (Стара Вєсь), дембіцькі (Дембіца), сілезійські (Вроцлав).

         Тепер близько 3,5 тис. сестер працюють в Польщі, Україні, Росії, Молдові та інших європейських країнах, а також  в Африці, Азії та Америці. Реалізуючи харизму Засновника, відкриті на потреби Церкви, пристосовують свою діяльність до умов суспільства, працюючи в дусі простоти і любові.

В Англії існує Згромадження The Poor Servants of the Mother of Good, засноване в Лондоні на зразок польських Служебниць Файною Маргаритою Тайлор, яка особисто відвідала Е. Бояновського в 1869 році. З регулою Служебниць з Галичини ознайомився також о. Єремія Ломніцький – василіянин, засновуючи в 1892 році, разом з отцем Кирилом Селецьким і м. Йозафатою Міхаліною Хордашевською, Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії в греко-католицькому обряді.