СЕСТРА ЛЕОНІЯ НАСТАЛ

С. Леонія Настал

        Служебниця Божа Марися (в Зромадженні с. Леонія) Настал народилася в Старей Всі, 8 листопала 1903 року, в убогій, сільській сім’ї.

        Її батько, ФранцішекНастал, разом із односельчанами виїхав на роботу до Америки, де перебував 18 років. Тому весь тягар виховання дітей взяла на себе матір с. Леонії — Катерина. Саме вона прищепила в серце Марисі, через приклад свого життя та спільну молитву з дітьми, любов до Небесного Отця.

З ранніх років Марися прагнула присвятити своє життя Богові у Згромадженні Сестер Служебниць Пресвятої Діви Марії Непорочно Зачатої, монастир яких знаходився у її родинному селі в Старей Всі. Але батько, після повернення з Америки, не давав їй свого благословіння. Коли врешті його отримала, у віці 23 років, вступає до Згромадження.

       Початкову формацію с. Леонія відбула в Старей Всі, після якої виїхала до Пшемисля, де доповнює свою освіту. В Згромадженні, в якому Слугиня Божа перебувала 14 років, була для своїх сестер прикладом молитви, віри, а також служіння ближнім. Найбільше часу свого монашого життя провела в Познані, де допомагала сестрам з різних Згромаджень у навчанні.

       В 1937 році захворіла на туберкольоз і виїхала на лікування в санаторій в Щавницю, яке не принесло жодного покращення. На прохання с. Леонії її перевезено до Старей Всі, де померла як свята людина 10 січня 1940 року. На даний час триває її беатифікаційний процес.

        С. Леонія, на прохання сповідника о. Войцеха Трубака, написала духовний щоденник, який вела з 1935 по 1939 рік. Свій рукопис розпочала від словами «Довірила Любові», що стало девізом її життя і в ньому своєчасно записувала свої роздуми, слова Господа Ісуса, а також містичні видіння. Щоденник складається з 8 зошитів. Перший зошит — найобширніший і для передічі подій Слугиня Божа керується лише літургійними святами. Тому в праці важко відтворити конкретну дату чи обставини певних подій з життя с. Леонії.