Педагог і вихователь

         Бл. Едмунд Бояновський (1814-1871) народився в Польщі, у селі Грабоног. Його батьки були шляхтичами, вони відзначалися глибокою вірою в Бога і патріотизмом. Батьки виховували хлопчика в атмосфері любові до Бога і ближніх, вчили молитви, прищеплювали моральні та патріотичні цінності. З самого дитинства Едмунд проявляв здібності до літератури, історії та мов. Протягом 1832 – 1838 років, з перервами, навчався в університетах у Вроцлаві та Берліні, вивчаючи літературу, слов’янські мови, філософію та психологію.

         Під час навчання розпочав літературну діяльність і вже тоді співпрацював із знаменитими людьми зі світу культури і мистецтва. З огляду на хворобу легень був змушений перервати навчання і майбутню літературну кар’єру. Повернувшись до Грабонога  в 1838 р. посвятив своє життя харитативній та суспільній праці, концентруючи свої зацікавлення в трьох напрямках: освіти сільського населення, виховання і милосердя. В 1849 р. під час епідемії холери в Польщі, в будинку густинського Казино організував лікарню, дитсадок (охоронку) і будинок для дітей-сиріт.

Завдяки цій діяльності бл. Едмунд побачив велику матеріальну і духовну неміч і біду сільського населення. Прагнув цьому зарадити, особливо створюючи охоронки (дитсадки) і залучаючи до служіння в них сільських дівчат. В 1850 р. відкрив першу сільську охоронку (дитсадок) в Поджечу біля Гостиня. Ця подія вважається за початок заснування Згромадження Сестер Служебниць Марії.

         Бл. Е. Бояновський наголошував на інтегральному вихованні дітей і молоді в контексті переживання і засвоєння особистістю і спільнотою релігійних і культурних цінностей властивих  даному народові.

         Предметом його особливого піклування і старання була справа дошкільного виховання дитини, яке становило основу всебічного розвитку його особистості. Створив цілісну і динамічну систему виховання дитини, визначив всі її елементи і брав участь у впровадженні цього в життя.

         Ясно сформулював цілі і вказав конкретні виховні завдання, навчав методів і технік виховного впливу і вибору найбільш відповідних організаційних форм. Із власним поглядом на виховання і новаторськими розв’язаннями вписався в хвилю поставання в ХІХ ст. дошкільної педагогіки.

         Його педагогічна концепція до сьогодні реалізується Сестрами служебницями і становить інспірацію і основу до конструювання програм інтегрального виховання дитини в дошкільному віці.

         Едмунд Бояновський був беатифікований 13 червня 1999 р. у Варшаві Папою Йоаном Павлом ІІ.

(за матеріалами: http://www.przedszkolesluzebniczek.waw.pl)